Jadłospis

24.06-28.06.2024 r.
Poniedziałek
śniadanie
Pieczywo razowe (1) 42 g, ser żółty (7) 10 g, kiełbasa krakowska sucha 10 g, warzywa 30g, kakao na mleku (7) 200ml
Obiad
„Botwinka (9) 250ml Makaron penne (1) w sosie carbonara (3, 6, 7, 9) 160g, parowana marchewka 60g, woda/sok do picia 200ml”
podwieczorek
Wafle ryżowe 30g, miodowy twarożek (7) 35g, owoc 60g, woda / sok do picia 200ml
Wtorek
śniadanie
Płatki zbożowe (1) na mleku (7) 220ml, pieczywo żytnie (1) 33g, serek kanapkowy (7) 10g, polędwica sopocka (6, 9) 8g, warzywa 30g, herbatka owocowa 200ml
Obiad
„Zupa (9) ogórkowa 250ml Pulpet wp. (1, 3) w sosie pieczarkowym 75 g, ryż biały 100g, surówka z białej kapusty i kukurydzy 60g, woda/sok do picia 200 ml”
podwieczorek
Chałeczka (1, 3, 7) z masłem (7) 40g, koktajl na maślance (7) (z wmiksowanymi owocami) 200ml
Środa
śniadanie
Pieczywo wieloziarniste (1), parówka 50 g, ketchup (9) 20g, ser żółty 10g, warzywa 30g, herbata z cytryną 200ml
Obiad
„Krupniczek (9) z kaszą jęczmienną (1) 250ml Kluski leniwe (1, 3, 7) z masłem (7) i bułką tartą (1) 160g, surówka z marchewki z jabłkiem 60g, woda/sok do picia 200ml”
podwieczorek
Paluchy z wytrawnego ciasta francuskiego (1,7) z dipem jogurtowo-ziołowym (7) 40g, woda/sok do picia 200ml
Czwartek
śniadanie
Chleb wieloziarnisty (1) 66 g, twarożek (7) ze szczypiorkiem i rzodkiewką 60 g, schab pieczony 20g, warzywa 30g, woda/herbatka owocowa 200ml
Obiad
„Zupa pieczarkowa 250ml Eskalopki drobiowe w sosie własnym 70 g z kaszą kuskus (1) 100g, surówka z warzyw mieszanych (marchew, seler, por, pietruszka) 60g, woda/sok do picia 200ml”
podwieczorek
Torcik jogurtowy (7) z galaretką 200g, owoc 60g, woda / sok do picia 200ml
Piątek
śniadanie
Chleb sitkowy (1) 66 g, jajko (3) na twardo 26 g, szczypiorek 3 g, majonez (3, 10) 3 g, ser żółty (7) 20 g, warzywa 30g, herbatka owocowa 200 ml
Obiad
„Zupa (9) minestrone z makaronem (1) 250ml Panierowany (1, 3) filet z miruny (4) 60g, ziemniaki puree 100g, surówka po żydowsku (kapusta kiszona, papryka, marchew) 60g, woda/sok do picia 200ml”
podwieczorek
Ciasto (1, 3, 7) 50g , owoc 60g

Jadłospis z przyczyn niezależnych może ulec nieznacznej modyfikacji


SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica (w tym orkisz i pszenica khorasan), żyto, jęczmień, owies lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 );
b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );
c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
2. Skorupiaki i produkty pochodne;
3. Jaja i produkty pochodne;
4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 )
b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
b) laktitolu;
8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
9. Seler i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
13. Łubin i produkty pochodne;
14. Mięczaki i produkty pochodne.
(1) Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.

Skip to content