Jadłospis

19.02-23.02.2024 r.
Poniedziałek
śniadanie
Kanapeczki z wędliną i pastą jajeczną Warzywa ,sałata Herbata z cytryną
Obiad
Zupa pomidorowa z ryżem, bitki wieprzowe, kasza gryczana, warzywa gotowane, Kompot wieloowocowy
podwieczorek
Ciasto drożdżowe, Owoce sezonowe
Wtorek
śniadanie
Zupa mleczna, Kanapeczki z wędliną i serem Warzywa, sałata Herbata owocowa
Obiad
Zupa jarzynowa, pulpeciki w sosie, ziemniaki, surówka z ogórka kiszonego, Sok jabłkowy
podwieczorek
Kanapki z pastą, Owoce sezonowe
Środa
śniadanie
Kanapeczki z wędliną i serem, parówki na ciepło, Warzywa, sałata Herbata
Obiad
Zupa grochowa, pierś z kurczaka, ziemniaki, surówka z czerwonej kapusty, Kompot
podwieczorek
Kisiel, Owoce sezonowe
Czwartek
śniadanie
Kasza manna, kanapeczki z twarożkiem ze szczypiorkiem Warzywa, sałata Herbata owocowa
Obiad
Zupa brokułowa, gulasz po cygańsku, kasza jęczmienna, marchewka z groszkiem, Sok pomarańczowy
podwieczorek
Budyń, Owce sezonowe
Piątek
śniadanie
Bawarka, jogurt owocowy, Kanapeczki z wędliną i serkiem owocowym Warzywa, sałata
Obiad
Zupa ryżanka, makaron z serem i owocami, Kompot
podwieczorek
Tosty z szynką i serem, Owoce sezonowe

Jadłospis z przyczyn niezależnych może ulec nieznacznej modyfikacji


SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica (w tym orkisz i pszenica khorasan), żyto, jęczmień, owies lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 );
b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );
c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
2. Skorupiaki i produkty pochodne;
3. Jaja i produkty pochodne;
4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 )
b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
b) laktitolu;
8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
9. Seler i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
13. Łubin i produkty pochodne;
14. Mięczaki i produkty pochodne.
(1) Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.

Skip to content