Jadłospis

15.04-19.04.2024 r.
Poniedziałek
śniadanie
Pieczywo orkiszowe (1) 42 g, ser żółty (7) 15 g, salami 10 g, warzywa 30g, kakao na mleku (7) 200ml
Obiad
Zupa jarzynowa (9) z ziemniakami 250ml Spaghetti (1) 100g z sosem a’la bolognese z mięsem wieprzowym i bazylią 80g, ogórek zielony 20g, woda / sok do picia 200ml”
podwieczorek
Naturalny jogurt (7) słodzony bananem 230g, z owocami 30g i domową granolą (1, 8, 11) 10g, woda 200ml
Wtorek
śniadanie
Płatki pełnoziarniste (1) na mleku (7) 220ml, chleb razowy (1) 33g z serkiem kanapkowym (7) 10g, indyk pieczony 8g, warzywa 30g, herbatka owocowa 200ml
Obiad
„Zupa (9) szczawiowa z jajkiem (4) 250ml Pulpet wp. 60g w sosie porowym 20g, kasza kuskus pełnoziarnisty (1) 100g, surówka z kolorowych papryk i białej kapusty 60g, woda/ sok do picia 200ml”
podwieczorek
Makaron (1) 110g z kolorowymi warzywami, woda / sok do picia 200ml
Środa
śniadanie
Chleb mazurski (1) z 34g, szyneczka wiejska 20g, ser żółty (7) 15g, warzywa 30g, kawa zbożowa (1) na mleku (7)
Obiad
„Kapuśniaczek (9) ze słodkiej kapusty 250ml Naleśniki (1, 3, 7) z serem twarogowym (7) 160g i sosem jogurtowo (7)-owocowym 60g, woda / sok do picia 200ml”
podwieczorek
Budyń (7) 200ml, wafel ryżowy, owoc 60g, woda / sok do picia 200ml
Czwartek
śniadanie
Pieczywo wieloziarniste (1) z 73g, polędwica sopocka (6, 9) 5g, ser biały (7) z miodem 35g, warzywa 30g, herbata z cytryną 200ml
Obiad
„Zupa neapolitanka (7, 9) z zacierkami (1) 250ml Kurczak w sosie słodko-kwaśnym z warzywami 70g, ryż złocisty 100g, woda / sok do picia 200ml”
podwieczorek
Placuszki (1,3) z cukinii, sos jogurtowy (7), woda / sok do picia 200ml
Piątek
śniadanie
Pieczywo pszenno-żytnie 66 g, ser żółty (7) 20g, pasztet wegetariański z fasolą (1, 9) 25g, warzywa 30 g, napar miętowy 200ml
Obiad
„Zupa (9) koperkowa 250ml Paluszek rybny panierowany (1, 4) 60g, ziemniaczki 100g, surówka z ogórka kiszonego z jabłkiem i cebulką 60g, woda / sok owocowy 200ml ”
podwieczorek
chleb mazurski (1) z 34g, szyneczka wiejska 20g, ser żółty (7) 15g, warzywa 30g, kawa zbożowa (1) na mleku (7)

Jadłospis z przyczyn niezależnych może ulec nieznacznej modyfikacji


SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica (w tym orkisz i pszenica khorasan), żyto, jęczmień, owies lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 );
b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );
c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
2. Skorupiaki i produkty pochodne;
3. Jaja i produkty pochodne;
4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 )
b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
b) laktitolu;
8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
9. Seler i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
13. Łubin i produkty pochodne;
14. Mięczaki i produkty pochodne.
(1) Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.

Skip to content