Jadłospis

27.06-01.07.2022 r.
Poniedziałek
śniadanie
pieczywo mieszane, masło, twarożek z rzodkiewką, warzywa, kakao

Alergeny:
1,7
Zdrowa przekąska
OWOCE
Alergeny:
Obiad
kapuśniak, makaron spaghetti z mięsem i sosem pomidorowym, warzywa sezonowe, kompot

Alergeny:
1
podwieczorek
mus jabłkowo-marchewkowo-bananowy, chrupki kukurydziane
Alergeny:
Wtorek
śniadanie
zupa mleczna, pieczywo mieszane, masło, wędlina/hummus, herbata
Alergeny:
1,7
Zdrowa przekąska
OWOCE
Alergeny:
Obiad
barszcz czerwony, kotleciki mięsno-jaglane, ziemniaki, brokuł z pary, kompot
Alergeny:
podwieczorek
muffinki marchewkowe, herbata miętowa
Alergeny:
1,3,7
Środa
śniadanie
pieczywo mieszane, masło, filet z indyka, warzywa, kakao
Alergeny:
1,7
Zdrowa przekąska
OWOCE
Alergeny:
Obiad
ziemniaczane z pomidorami, risotto z kurczakiem, surówka colesław, kompot

Alergeny:
7
podwieczorek
deser jogurtowy z domową granolą
Alergeny:
7
Czwartek
śniadanie
zupa mleczna, pieczywo mieszane, masło, pasta jajeczna/wędlina, warzywa, kakao/herbata
Alergeny:
1,7
Zdrowa przekąska
OWOCE
Alergeny:
Obiad
kalafiorowa z koperkiem, schab duszony w sosie własnym, kasza gryczana, mizeria, kompot
Alergeny:
1,7
podwieczorek
serniczek na zimno z galaretką, herbata z cytryną
Alergeny:
7
Piątek
śniadanie
pieczywo mieszane, masło, serek do smarowania, wędlina, warzywa, kakao/herbata
Alergeny:
1,7
Zdrowa przekąska
OWOCE
Alergeny:
Obiad
szczawiowa z jajkiem, paluszki rybne, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty, kompot
Alergeny:
1,3,4
podwieczorek
domowe ciasto wg przepisu mamy Bożenki
Alergeny:
1,3,7

Jadłospis z przyczyn niezależnych może ulec nieznacznej modyfikacji


SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica (w tym orkisz i pszenica khorasan), żyto, jęczmień, owies lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 );
b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );
c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
2. Skorupiaki i produkty pochodne;
3. Jaja i produkty pochodne;
4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 )
b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
b) laktitolu;
8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
9. Seler i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
13. Łubin i produkty pochodne;
14. Mięczaki i produkty pochodne.
(1) Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.

Skip to content