Jadłospis

19-23.05.2025
Poniedziałek
śniadanie
Pieczywo pełnoziarniste (1) 73g, ser żółty (7) 25g, kiełbaska krakowska10g, warzywa 30g, herbatka malinowa 200ml
Obiad
„Żurek (1, 9) 250ml Makaron (1) 110g z kruszonym serem twarogowym (7) 60g z truskawkami 50g, woda / sok 200ml ”
podwieczorek
Chałeczka (1) z masłem (7) 90g, konfitura domowa 20g, owoc 50g
Wtorek
śniadanie
Kasza manna (1) na mleku (7) 220ml, chleb orkiszowy (1) 33g, szynka wiejska 25g, ser żółty 10g, warzywa 30g, napar rumiankowy 200ml
Obiad
„Zupa (9) jarzynowa 250ml Gulasz z indyka 70g z kaszą pęczak (1) 100g, surówka z czerwonej kapusty 60g”
podwieczorek
Galaretka z owocami 150g, ciasto jogurtowe (1,3,7) 30g, owoc 40g, woda / sok 200ml
Środa
śniadanie
Pieczywo razowe (1) 73g, cynamonowo-jabłkowy twarożek (7) 60g, schab pieczony 15g, warzywa 30g, napar miętowy 200ml
Obiad
„Zupa (9) z buraków z ziemniaczkami 250 ml Pierogi (1) z mięsem 160g, surówka z ogórka kiszonego z koperkiem i papryką 60g”
podwieczorek
Belriso (deser na mleku z ryżem i musem owocowym) (7) 220g, owoc 60g, woda / sok do picia 200ml
Czwartek
śniadanie
Pieczywo orkiszowe (1) 55g z pastą z makreli (makrela wędzona (4), serek kanapkowy (7), koperek) 20g, wędlina drobiowa (6, 9) 10g, warzywa 30g, herbatka z cytryną 200ml
Obiad
„Rosół (9) z makaronem nitki (1) 250ml Kotlet mielony (1, 3, 7) z mięsa wieprzowego 60g, ziemniaki 100g, kapusta pekińska z ogórkiem zielonym i dressingiem jogurtowym (7) 60g”
podwieczorek
Makaron (1) z sosem jogurtowo-owocowym (7), owoc 50g, woda / sok do picia 200ml
Piątek
śniadanie
Pieczywo pszenno-żytnie (1) 66g, jajecznica (3) 45g, ser żółty (7) 15g, warzywa 30g, kakao (7) 200ml
Obiad
„Zupa (9) kalafiorowa z ziemniakami 250ml Ryba po grecku z warzywami (1,4), ziemniaki 100g”
podwieczorek
Ciasto domowe (1,7,3) 60g, owoc 50g, woda / sok 200ml

Jadłospis z przyczyn niezależnych może ulec nieznacznej modyfikacji

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica (w tym orkisz i pszenica khorasan), żyto, jęczmień, owies lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 );
b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );
c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
2. Skorupiaki i produkty pochodne;
3. Jaja i produkty pochodne;
4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 )
b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
b) laktitolu;
8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
9. Seler i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
13. Łubin i produkty pochodne;
14. Mięczaki i produkty pochodne.
(1) Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.

 

KONTO ŻYWIENIOWE 

87 1030 1508 0000 0005 5118 8005

Dzienna stawka żywieniowa : 16,5 zł

Skip to content