Jadłospis

29.05-02.06.2023 r.
Poniedziałek
śniadanie
Kawa inka, pieczywo mieszane, wędlina, pasta jajeczna , ser żółty, warzywa,
Herbata z cytryną

Obiad
Zupa szpinakowa, kurczak w sosie pomidorowym z warzywami, ryż,
Sok owocowy
podwieczorek
Kisiel, Owoce sezonowe
Wtorek
śniadanie
Płatki owsiane na mleku, pieczywo mieszane, wędlina, pasta jajeczna, ser żółty, warzywa, Herbata owocowa
Obiad
Zupa z soczewicy, makaron penne z sosem carbonara, kompot owocowy
podwieczorek
Krążki ryżowe, Owoce sezonowe
Środa
śniadanie
Kakao, kiełbaski na ciepło, pieczywo mieszane, ser żółty, wędlina, warzywa, Herbata
Obiad
Zupa kalafiorowa, pieczeń rzymska z sosem pieczarkowym, ziemniaki, surówka, Kompot


podwieczorek
Placek drożdżowy, Owoce sezonowe
Czwartek
śniadanie
Płatki kukurydziane na mleku, pieczywo mieszane, ser żółty, wędlina, pasta jajeczna, Herbata owocowa
Obiad
Zupa krupnik, gulasz drobiowy, kasza kus kus, surówka, kompot owocowy
podwieczorek
Galaretka, Owce sezonowe
Piątek
śniadanie
Kakao, pieczywo mieszane, ser żółty, wędlina, warzywa, pasta jajeczna, herbata z cytryną
Obiad
Zupa szczawiowa, makaron z truskawkami i twarogiem, sok owocowy
podwieczorek
Budyń, Owoce sezonowe

Jadłospis z przyczyn niezależnych może ulec nieznacznej modyfikacji


SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica (w tym orkisz i pszenica khorasan), żyto, jęczmień, owies lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 );
b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );
c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
2. Skorupiaki i produkty pochodne;
3. Jaja i produkty pochodne;
4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 )
b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
b) laktitolu;
8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
9. Seler i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
13. Łubin i produkty pochodne;
14. Mięczaki i produkty pochodne.
(1) Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.

Skip to content