Jadłospis

10-14.02.2025
Poniedziałek
śniadanie
Pieczywo pełnoziarniste (1) 73g, kiełbasa krakowska parzona 10g, pasztet (1, 3, 6, 9) 5g, warzywa 30g, herbata miętowa 200ml
Obiad
„Zupa (9) ogórkowa 250ml Makaron (1) w sosie serowo (7)-ziołowym 160g, kapusta pekińska z papryka i kukurydzą 50g, woda / sok do picia 200ml”
podwieczorek
Herbatniki (1,7) 35g, koktajl truskawkowy na jogurcie (7) 200ml
Wtorek
śniadanie
Mix płatków (1) na mleku (7) 220ml, bułka wrocławska (1) 27g, polędwica sopocka (6, *) 5g, ser żółty (7) 5g, warzywa 30g, herbatka owocowa 200ml
Obiad
„Barszczyk (9) czerwony z ziemniakami 250ml Pulpety (1, 3, 9) a’la gołąbki bez zawijania 100g w sosie pomidorowym 20g, ryż 100g, woda / herbata z cytryną 200ml”
podwieczorek
Bułeczka wrocławska (1) 30g, z naturalnym serkiem homogenizowanym (7) 60g i owocami 15g, owoc 60g, woda / sok do picia 200 ml
Środa
śniadanie
Chlebek żytni (1) 45g z pastą rybną (ryba wędzona (4), serek kanapkowy (7), szczypiorek) 20g, wędlinka drobiową (6, 9) 15g, warzywa 30g, herbata z cytryną 200ml
Obiad
„Zupa (9) jarzynowa z kaszą perłową (1) 250ml Kluski śląskie (3) z gulaszem wieprzowym 160g, surówka z buraczków 60g, woda / sok do picia 200ml”
podwieczorek
Galaretka z owocami 200ml, ciasteczka owsiane (1,7) 30g, woda / sok do picia 200ml
Czwartek
śniadanie
Tosty (1) z mozzarellą (7) i szynką (6) 70 g, ketchup (9) 20g, warzywa 30g, herbatka rumiankowa 200ml
Obiad
„Zupa (9) grochowa 250m Podudzie z kurczaka pieczone z tymiankiem 60g, ziemniaki 100g, surówka z ogórka kiszonego 60g, woda / sok do picia 200ml”
podwieczorek
Pudding (7) czekoladowy z nasionami chia 200ml, podpłomyki (1), owoc 50g, woda / sok do picia 200ml
Piątek
śniadanie
Pieczywo pytlowe (1) 65g z pastą jajeczną (3, 7, 10) z koperkiem 45, ser żółty (7) 20g, warzywa 30g, kakao na mleku (7) 200ml
Obiad
„Zupa pomidorowa z makaronem (1) 250ml Paluszki rybne (1, 3, 4) 60g, ziemniaki puree 100g, parowana fasolka szparagowa 60g, woda / sok do picia 200ml”
podwieczorek
Ciasto drożdżowe (1, 3, 7) 50g, owoc 60g, woda / sok do picia 200ml

Jadłospis z przyczyn niezależnych może ulec nieznacznej modyfikacji


SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica (w tym orkisz i pszenica khorasan), żyto, jęczmień, owies lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 );
b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );
c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
2. Skorupiaki i produkty pochodne;
3. Jaja i produkty pochodne;
4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 )
b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
b) laktitolu;
8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
9. Seler i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
13. Łubin i produkty pochodne;
14. Mięczaki i produkty pochodne.
(1) Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.

Skip to content