Jadłospis

31.03-04.04.2025
Poniedziałek
śniadanie
Pieczywo orkiszowe (1) 42 g, ser żółty (7) 15 g, wędlina drobiowa 10 g, warzywa 30g, napar miętowy 200ml
Obiad
„Zupa z fasolką szparagową (9) 250ml Makaron (1) 100g z sosem a’la bolognese z mięsem wieprzowym i bazylią 80g, woda / sok do picia 200ml”
podwieczorek
Naturalny jogurt (7) słodzony bananem 230g, z owocami 30g i domową granolą (1, 8, 11) 10g, woda /sok do picia 200ml
Wtorek
śniadanie
Płatki pełnoziarniste (1) na mleku (7) 220ml, chleb razowy (1) 33g z serkiem kanapkowym (7) 10g, szyneczka 8g, warzywa 30g, herbatka owocowa 200ml
Obiad
„Zupa (9) szczawiowa z jajkiem (4) 250ml Pulpet wp. 60g w sosie pieczeniowym 20g, kasza kuskus (1) 100g, surówka z kolorowych papryk i białej kapusty 60g, woda/ sok do picia 200ml”
podwieczorek
Makaron (1) 110g z kolorowymi warzywami, woda / sok do picia 200ml
Środa
śniadanie
Chleb mazurski (1) z 34g, wędlina drobiowa 20g, ser żółty (7) 15g, warzywa 30g, herbata owocowa 200ml
Obiad
„Kapuśniaczek (9) ze słodkiej kapusty 250ml Naleśniki (1, 3, 7) z serem twarogowym (7) 160g i sosem jogurtowo (7)-owocowym 60g, woda / sok do picia 200ml”
podwieczorek
Budyń (7) 200ml, wafel ryżowy, owoc 60g, woda / sok do picia 200ml
Czwartek
śniadanie
Pieczywo wieloziarniste (1) z 73g, schab pieczony (6, 9) 5g, ser biały (7) z miodem 35g, warzywa 30g, herbata z cytryną 200ml
Obiad
„Zupa neapolitanka (7, 9) z zacierkami (1) 250ml Kurczak w sosie słodko-kwaśnym z warzywami 70g, ryż złocisty 100g, woda / sok do picia 200ml”
podwieczorek
Gofry (1) z musem owocowym 80g, owoc 50g, woda / sok do picia 200ml
Piątek
śniadanie
Pieczywo pszenno-żytnie 66 g, ser żółty (7) 20g, jajko na twardo 60g, warzywa 30 g, kakao na mleku (7) 200ml
Obiad
„Zupa (9) koperkowa 250ml Paluszki rybne panierowane (1, 4) 60g, ziemniaczki 100g, surówka z kapusty, ogórka kiszonego i kukurydzy 60g, woda / sok owocowy 200ml ”
podwieczorek
Ciasto domowe (1,3,7), owoc 50g, woda / sok do picia 200ml

Jadłospis z przyczyn niezależnych może ulec nieznacznej modyfikacji

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica (w tym orkisz i pszenica khorasan), żyto, jęczmień, owies lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 );
b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );
c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
2. Skorupiaki i produkty pochodne;
3. Jaja i produkty pochodne;
4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 )
b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
b) laktitolu;
8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
9. Seler i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
13. Łubin i produkty pochodne;
14. Mięczaki i produkty pochodne.
(1) Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.

 

 

KONTO ŻYWIENIOWE 

87 1030 1508 0000 0005 5118 8005

Dzienna stawka żywieniowa : 18 zł

Skip to content