Jadłospis

01.12.2025-05.12.2025 Prezentowane menu może ulec zmianie z powodów techniczno - zaopatrzeniowych. Szczegółowe informacje odnośnie alergenów oraz gramatury posiłków, dostępne na tablicy ogłoszeń( przy jadłospisie) oraz w biurze.
Poniedziałek
śniadanie
Płatki owsiane na mleku(200ml), mięta(250ml), pieczywo mieszane z masłem(35g), szynka z indyka(15g), ser żółty(20g),sałata masłowa, pomidor(30g)
Obiad
Krem marchewkowy z grzankami(200ml), Naleśniki z serem i z dżemem truskawkowym(200g) z polewą jogurtowa(80g), kompot owocowy(200ml)
podwieczorek
Bułka wrocławska z masłem(35g), szynka(15g),chrupki kukurydziane, woda
Wtorek
śniadanie
Kakao na mleku(200ml), herbata z cytryną(250ml),bułka grahamka z masłem(35g), jajka na twardo(1/2 szt.),kiełbasa żywiecka(20g), sałata masłowa, ogórek zielony(30g)
Obiad
Zupa fasolowa(200ml), ziemniaki(100g),kotlet pożarski(80g), sałata masłowa na jogurcie(80g),kompot owocowy(200ml)
podwieczorek
Chałka z masłem(100g),banan(80g) herbata malinowa(250ml)
Środa
śniadanie
Herbata z cytryną(250ml),pieczywo mieszane z masłem(35g), szynka ze wsi(15g), twarożek ze szczypiorkiem na jogurcie(20g), sałata masłowa, papryka czerwona(30g)
Obiad
Kapuśniak(200ml), ziemniaki(100g),pulpety drobiowe w sosie pieczarkowym(70g),warzywa na parze(80g), kompot owocowy(200ml)
podwieczorek
Budyń waniliowy(150g), bułka cynamonka(30g), woda
Czwartek
śniadanie
Rumianek(250ml), kajzerka z masłem(35g),polędwica sopocka(15g),pasta z fasoli(20g), pomidor(30g), sałata masłowa
Obiad
Krem kalafiorowy z grzankami(200ml),spaghetti bolognese (200g) , surówka z kapusty pekińskiej, marchewki i jabłka(80g), kompot owocowy(200ml)
podwieczorek
Bułka paryska z masłem(30g),jogurt grecki z musem owocowym i miodem(150g),woda
Piątek
śniadanie
Mleko(200ml), herbata z cytryną(250ml), pieczywo mieszane z masłem(35g), szynka biała(15g), paluszki serowe(15g),ogórek zielony(30g), rzodkiewka (30g)
Obiad
Zupa jarzynowa(200ml), ziemniaki(100g), ryba miruna z pieca(60g),surówka z kiszonej kapusty(80g), kompot owocowy(200ml)
podwieczorek
Tosty z szynką, serem żółtym i ketchupem (100g), herbata owocowa(200ml)

Jadłospis z przyczyn niezależnych może ulec nieznacznej modyfikacji

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica (w tym orkisz i pszenica khorasan), żyto, jęczmień, owies lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 );
b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );
c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
2. Skorupiaki i produkty pochodne;
3. Jaja i produkty pochodne;
4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 )
b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
b) laktitolu;
8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
9. Seler i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
13. Łubin i produkty pochodne;
14. Mięczaki i produkty pochodne.
(1) Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.

 

KONTO ŻYWIENIOWE 

87 1030 1508 0000 0005 5118 8005

Dzienna stawka żywieniowa : 15 zł

error: Zawartość chroniona
Skip to content