Jadłospis – dyżur wakacyjny – I tydzień

30.06-04.07.2025
Poniedziałek
śniadanie
Chleb pytlowy (1), polędwica sopocka 12g, pasztet 10g, warzywa 30g, herbatka z cytryną 200ml
Obiad
„Krupniczek (9) z kaszą wiejską (1) 250ml Makaron (1) w zielonym sosie śmietanowo-serowym 160g, surówka z kapusty pekińskiej, papryki z kukurydzą 60g, woda / sok do picia 200ml”
podwieczorek
Chałeczka (1, 3, 7) z masłem (7) 55g, owoc 60g, woda / sok do picia 200ml
Wtorek
śniadanie
Płatki żytnie (1) na mleku (7) 220ml, chleb wieloziarnisty (1) 33g, twarożek (7) z miodem 20g, szyneczka wiejska 10g, warzywa 30g, herbatka rumiankowa 200ml
Obiad
„Kapuśniaczek (9) 250ml Filecik z kurczaka pieczony w lekkiej panierce (1, 3) 60g, ziemniaczki puree 100g, mix sałat ze śmietaną 60g, woda/sok do picia 200ml”
podwieczorek
Makaron (1) kokardki z owocami 200g z kleksem z jogurtu (7), woda/sok do picia 200ml
Środa
śniadanie
Chleb wieloziarnisty (1) 60g, serek kanapkowy (7) 30g, szyneczka wieprzowa 15g, warzywa 30g, herbatka malinowa 200ml
Obiad
„Zupa (9) krem z marchewki z ziarnami 250ml Krokiety (1, 3, 7, 9) z mięsem 160g, surówka z kapusty z koperkiem 60g, woda / sok do picia 200ml”
podwieczorek
Waniliowy serek homogenizowany (7) do posmarowania 20g, bułka wrocławska 35g, owoc 40g, woda / sok do picia 200ml
Czwartek
śniadanie
Pieczywo mieszane (1), schab pieczony 20g, ser żółty (7) 20g, warzywa 30g, herbatka owocowa 200ml
Obiad
„Rosół (9) z makaronem nitki (1) i natką pietruszki 250ml Potrawka z szynki wieprzowej z warzywami (cukinia, cebulka, marchewka) 70g, kasza gryczana 100g, surówka z ogórka kiszonego 50g, woda / sok do picia 200ml”
podwieczorek
Malinowa panna cota (7) 200g, owoc 60g, woda / sok do picia 200ml
Piątek
śniadanie
Bułka wrocławska (1) 40g, pasta jajeczna (3, 7, 10) ze szczypiorkiem 45g, ser żółty 10g, warzywa 30g, kakao na mleku (7) 200ml
Obiad
„Zupa (9) wiosenna 250ml Ryba (4) pieczona pod pierzynką z warzyw (7, 9) 120g, ziemniaki 100g, woda / sok do picia 200ml”
podwieczorek
Ciasto domowe (1, 3, 7) 60g, owoc 60g, woda / sok do picia 200ml

Jadłospis z przyczyn niezależnych może ulec nieznacznej modyfikacji

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica (w tym orkisz i pszenica khorasan), żyto, jęczmień, owies lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 );
b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );
c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
2. Skorupiaki i produkty pochodne;
3. Jaja i produkty pochodne;
4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 )
b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
b) laktitolu;
8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
9. Seler i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
13. Łubin i produkty pochodne;
14. Mięczaki i produkty pochodne.
(1) Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.

 

KONTO ŻYWIENIOWE 

87 1030 1508 0000 0005 5118 8005

Dzienna stawka żywieniowa : 16,5 zł

Skip to content