Jadłospis

13.10-17.10.2025
Poniedziałek
śniadanie
Granola z owocami na mleku(200ml), pieczywo pszenne z masłem(35g), sałata, szynka z piersi kurczaka(15g) pasta jajeczna ze szczypiorkiem(20g), pomidor(30g), mięta(250ml)
Obiad
Zupa krupnik(200g), kotlet mielony(70g), ziemniaki z koperkiem(100g),mizeria ze śmietaną (80g), kompot owocowy(200ml)
podwieczorek
Kajzerka(40g )z masłem, ser żółty(20g), herbata owocowa(250ml), jabłko(80g)
Wtorek
śniadanie
Bułka grahamka z masłem(35g), ser mozzarella(15g), szynka wiejska(15g), rzodkiewki(20g), sałata, herbata z cytryną(250ml)
Obiad
Zupa ogórkowa((200g), pierogi z serem z musem truskawkowym(200g), kompot owocowy(200ml)
podwieczorek
Kasza manna na gęsto (150g), bułeczka cynamonowa(30g), woda,
Środa
śniadanie
Kawa inka na mleku(200ml), chleb mieszany z masłem(35g), sałata, polędwica domowa(15g) twarożek z rzodkiewką(20g), papryka żółta(20g), herbata z cytryną(250ml)
Obiad
Zupa krem z buraków z grzankami (200g), indyk zapiekany w pomidorach(70g), ziemniaki(100g), surówka wielowarzywna(80g), kompot owocowy(200ml)
podwieczorek
Makaron literki z musem truskawkowym(100g), herbata owocowa(250ml), ciasteczko zbożowe 100% bez cukru(30g)
Czwartek
śniadanie
Płatki owsiane na mleku(200ml), chleb mieszany z masłem(35g), ser żółty(20g), kiełbasa żywiecka(15g), papryka czerwona(20g), rumianek(250ml)
Obiad
Zupa z czerwonej soczewicy(200g), kurczak w sosie curry z warzywami i ryżem(250g), kompot owocowy(200ml)
podwieczorek
Bułka wrocławska z masłem(35g), twarożek straciatella na słodko(40g), woda
Piątek
śniadanie
Kakao na mleku(200ml), pieczywo mieszane z masłem(35g), sałata, polędwica wiejska(15g) pasta z tuńczyka(20g), pomidory(30g), herbata z cytryną(250ml)
Obiad
Żurek z jajkiem(200g), paluszki rybne(70g), ziemniaki z koperkiem(100g), surówka z czerwonej kapusty(80g), kompot owocowy(200ml)
podwieczorek
Bułka z serem(50g), herbata owocowa(250ml),gruszka(80g)

Jadłospis z przyczyn niezależnych może ulec nieznacznej modyfikacji

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica (w tym orkisz i pszenica khorasan), żyto, jęczmień, owies lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 );
b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );
c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
2. Skorupiaki i produkty pochodne;
3. Jaja i produkty pochodne;
4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 )
b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
b) laktitolu;
8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
9. Seler i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
13. Łubin i produkty pochodne;
14. Mięczaki i produkty pochodne.
(1) Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.

 

KONTO ŻYWIENIOWE 

87 1030 1508 0000 0005 5118 8005

Dzienna stawka żywieniowa : 16,5 zł

Skip to content